Hvad siger loven?

Hvis du ønsker rådgivning, så kan du altid henvende dig til Ungerådgivningen og få op til 2 uforpligtende samtaler. Du har ret til at være anonym i rådgivningen, og ingen behøver vide, at vi taler sammen. 

Hvis du skal indskrives i behandling, så har du nogle rettigheder, som du kan læse om her på siden. Det er lidt forskelligt, hvad du har ret til, når du er over 18 år og under 18 år - og om du skal indskrives i stofbehandling eller alkoholbehandling.

Dine rettigheder, når du er 18 år og derover:

Hash- og stofbehandling - når du er over 18 år

 • Der er behandlingsgaranti: Det betyder, at der højst må gå 14 dage, fra du siger til os, at du vil i behandling, til du kan starte i behandlingen. Ofte kan vi tilbyde dig at starte inden for få dage.
   
 • Frit valg af behandlingssted: Du kan vælge at få behandling i en anden kommune end Skanderborg. Men - du skal først kontakte Ungerådgivningen, da vi skal lave en behandlingsplan. Derefter kan du henvende dig til et behandlingssted i en anden kommune for at få behandlingen. Vi kan også hjælpe dig med at tage kontakt. 
   
 • Anonymitet: Du kan som udgangspunkt ikke være anonym i stofbehandling. Der er dog et særligt tilbud om anonym hash- og stofbehandling til borgere over 18 år i Skanderborg Rusmiddelcenter. Læs mere om anonym og gratis stofbehandling her.

Alkoholbehandling - når du er over 18 år

 • Der er behandlingsgaranti: Det betyder, at der højst må gå 14 dage, fra du siger til os, at du vil i behandling, til du kan starte i behandlingen. Ofte kan vi tilbyde dig at starte inden for få dage.
   
 • Frit valg af behandlingssted: Du kan vælge at få ambulant behandling i en anden kommune, hvis du ikke ønsker at komme i Ungerådgivningen. Du kan altså frit henvende dig til tilbuddet i en anden kommune. Vi kan også hjælpe dig med at tage kontakt. Reglen om frit valg gælder ikke døgnbehandling. Læs mere mulighederne for døgnbehandling her.
   
 • Anonymitet: Du kan få alkoholbehandling anonymt. Det vil sige, at du ikke behøver oplyse dit navn og cpr.nr., og ingen behøver vide, at du får behandling. Dette gælder også, hvis du vælger alkoholbehandling i en anden kommune.

Hvis du vil vide mere om lovgivningen og dine rettigheder, er du altid velkommen til at kontakte os.

Dine rettigheder, når du er under 18 år:

Hash- og stofbehandling - når du er under 18 år

 • Der er ikke behandlingsgaranti: Men vi forsøger så vidt muligt at sætte din behandling i gang inden for 14 dage.
    
 • Der er ikke frit valg af behandlingssted: Du kan ikke få din behandling i en anden kommune. Din behandling skal foregå i den kommune, hvor du bor, det vil sige i Skanderborg Kommune.
   
 • Du kan ikke være anonym: Du skal oplyse, hvem du er, og dine forældre skal give samtykke, hvis du skal indskrives i behandling. Samtidig skal Børnesocialrådgivningen i Skanderborg Kommune inddrages, da de skal bevilge behandlingen, når man er under 18 år. Det aftaler vi nærmere med dig og dine forældre. 

Alkoholbehandling - når du er under 18 år

 • Der er behandlingsgaranti: Dvs. der må højst gå 14 dage, fra du siger til os, at du vil i behandling, til din behandling starter.
   
 • Frit valg af behandlingssted: Du har ret til at få din behandling i en anden kommune, hvis du ikke ønsker at komme i Ungerådgivningen. Du kan frit henvende dig til tilbuddet i en anden kommune. Vi kan også hjælpe dig med at tage kontakt.
   
 • Du kan ikke være anonym: Du skal oplyse, hvem du er. Du skal selv give samtykke til behandling, hvis du er 15-17 år og dine forældre skal orienteres og inddrages. Hvis du er mellem 13-14 år, skal dine forældre give samtykke til behandling.

Hvis du vil vide mere om lovgivningen og dine rettigheder, er du altid velkommen til at kontakte os.

Du kan altid få gratis og anonym rådgivning i Ungerådgivningen. Når du kommer i rådgivningen, behøver du ikke oplyse dit navn, og hverken dine forældre eller andre skal informeres. Når du henvender dig i vores rådgivning, kan vi som regel tilbyde at mødes inden for få dage. Du kan få op til 2 samtaler i rådgivningen.

— Marie og Martin, behandlere i Ungerådgivningen

Ring til os, hvis du gerne vil høre mere om, hvilke regler der gælder for netop dig

Find vores kontaktoplysninger her

Find mere information her