5 gevinster ved at få styr på sit forbrug af alkohol

De fleste kan mærke positive forandringer, når de skruer ned for alkoholforbruget. Især de her 5 forandringer topper, når man ænder alkoholvaner.

1. Mere stabilitet i hverdagen

Livet er ikke altid en dans på roser. Og det kan være tillokkende at dæmpe frustrationer med alkohol for at slappe af. Og hvor et eller to glas måske nemt kan blive til tre, fire eller fem. Men når øllene eller flasken med vin får lov at bestemme lidt for meget, bliver det svært at have en velfungerende hverdag. 

Man kan måske gå og frygte at blive afsløret i det ekstra glas vin eller to, som har fået lov at fylde mere, end det plejer. Man kan også være nervøs for at miste sit arbejde eller se, at familielivet har svært ved at hænge sammen. Alt sammen mærkbare stressfaktorer, som gør det svært at leve et normalt liv. 

Overvejer du en sundere livsstil med mindre alkohol? Her er fire gode råd 

Når man begynder at skære ned på sit indtag af alkohol, vil det dog i stedet give plads til et mere stabilt familie- og arbejdsliv, hvor alkohol heller ikke sætter samme præg på familiens økonomi. Det kan ikke fjerne alle konflikter – og måske er der også andre problemer, der har ophobet sig, som skal løses. 

Her er det selvfølgelig ikke nok at reducere alkoholen, men man vil være i bedre stand til at håndtere de problemer, når man reducerer sit alkoholforbrug, og ens familie vil hen ad vejen opleve mere stabilitet i hverdagen.

2. Bedre søvn

Hvis det er svært at falde til ro om aftenen, kan det føles nemt at bruge alkohol som sovepille. Alkohol har dog den helt modsatte effekt, fordi alkohol forhindrer den dybe søvn – den som gør, at vi vågner friske og føler os udhvilede. 

Når man begynder at skrue ned for alkoholen, vil man derfor typisk opleve, at ens søvn bliver bedre. Det gælder også, hvis man har svært ved at komme ud ad sengen om morgenen. 

Problemer med dårlig søvn vil gradvist blive mindre i takt med nedtrapningen af alkohol. I begyndelsen af processen kan det dog give nogle søvnforstyrrelser, da kroppen bearbejder de mange ting, der sker. Man vil dog løbende mærke, at man får sovet bedre, får en mere fast døgnrytme og vågner udhvilet.

3. Mere kontrol over følelserne 

De fleste kan formentlig genkende, at alkohol påvirker ens humør og energiniveau. Selvom det i øjeblikket kan virke muntert og måske lindrende på svære følelser at drikke alkohol, er det ofte en farlig cocktail. Alkohol forstærker ubehagelige tanker og følelser, og det kan være svært at kontrollere dem.

Det fjerner ikke alle problemer at reducere alkoholforbruget. Står man midt i en skilsmisse, har man mistet sit job eller noget tredje ændrer det ikke på situationen.

Forskellen ligger i, at et lavere indtag gør, at man tænker mere klart og har færre følelsesmæssige udbrud forårsaget af alkohol. Lidt efter lidt kan man lære at håndtere de svære følelser og tanker uden at skulle dæmpe dem med en flaske vin. 

Mød Skanderborg Rusmiddelcenter. Der er masser af professionel hjælp og støtte at hente 

4. Relationer kan opbygges på ny

Når ens alkoholvaner måske begynder at sætte sine spor i familiens hverdag, kan det give anledning til skænderier og konflikter. Det kan også være, at man ikke længere bliver inddraget i familiens planer, eller at omgangskredsen glider længere og længere væk.

5 tegn på, at du drikker for meget

Det er forståeligt, at det giver mange ubehagelige følelser, som kan være svære at håndtere – og måske giver det endda lyst til at drikke endnu mere. Ved at skære ned på sit alkoholforbrug har man dog alt andet lige bedre forudsætninger for at rydde op i forholdet til familie, venner og kolleger. For ofte er det nemlig alkoholen, der direkte eller indirekte skaber de konfliktfyldte relationer.

Desværre er der ikke nogen garanti for, at alt kan blive som før – og nogle venner kommer måske ikke tilbage – men et reduceret forbrug af alkohol kan bidrage med overskud til at genopbygge relationer. Ofte er det netop glæden ved at være sammen med familie og omgangskreds, som bidrager til mening i tilværelsen. 

5. Helbredet bliver bedre

Måske er det ikke lige din fysiske sundhed, som du går og spekulerer allermest over. Der kan være et hav af ting, som har højere prioritet, og som måske allerede er svært at overskue. Men når man drikker alkohol, sætter det sine spor på kroppen og energiniveauet. 

Sådan hjælper professionel behandling dig 

Sundhed betyder ikke, at man skal kunne løbe et halvmaraton. Men hvis man mindsker sit alkoholforbrug, vil man opleve, at ens generelle sundhed markant forbedres. 

Ligesom der er en række skadelige følgevirkninger ved alkohol, er der til gengæld også en række positive effekter for kroppen, når alkoholen reduceres. Efter et par måneder vil man erfare, at ens immunforsvar bliver normalt, og kroppen bedre kan bekæmpe infektioner. Det vil også påvirke kolesterolniveauet i en positiv retning og mindske risikoen for forskellige sygdomme. 

Det er en proces, som tager tid, men når kroppen ikke længere er på overarbejde, vil man opleve at føle sig mere veloplagt og tilpas i sin krop.

Overvejer du at skabe forandringer i dit liv?

Ring til os på tlf. 87 94 75 80 – så tager vi en uforpligtende snak.