I tvivl om du drikker for meget? Her er 5 tegn og en test

Hvornår er der tale om hyggelige stunder, hvor alkohol indgår, og hvornår har alkoholen taget styringen i dit liv? Det kan være svært at afgøre. Her er 5 tegn på, at du drikker for meget.

 Test dine alkoholvaner - du er anonym (link fører til testen på Alkolinjen) 

1. Der er konflikter i din familie

Alle familier oplever fra tid til anden konflikter. Men oplever du, at konflikter og problemer ofte handler om dit indtag af alkohol, kan det være et tegn på, at du drikker for meget. 

Dynamikken i familier kan ændres, og tilliden kan mindskes, hvis den ene part drikker for meget. Derfor bør du spørge dig selv, om din rolle i familien har ændret sig, og om det har at gøre med dit indtag af alkohol?

Måske føler du dig ofte vred og har fået en kort lunte – og måske har du en følelse af at være kørt ud på et sidespor af familien? Det kan også være, du nogle gange kommer til at fokusere mere på dit næste glas vin frem for at være nærværende med din familie? 

Du kan overveje, om konflikterne i din familie måske handler om dit forhold til alkohol. 
 

2. Du drikker alene

At tage sige en en øl eller et glas vin alene ovenpå en lang arbejdsdag, behøver naturligvis ikke at være et problem. Men hvis du ofte drikker alene – og ofte bliver beruset alene – kan det være et tegn på, at du drikker for meget. 

Mange isolerer sig og drikker alene, fordi de har svært ved at være sammen med andre mennesker på en naturlig måde. Andre føler sig stressede eller pressede og har brug for alkohol til at kunne slappe af. 

Derfor kan du overveje, om alkohol er et nydelsesmiddel for dig, eller om du bruger det til at komme væk fra bekymringer eller glemme ubehagelige følelser. 


3. Du prøver at skjule dit forbrug

Hvis du prøver at undgå, at dine omgivelser opdager dit forbrug af alkohol, kan det være et tegn på, at du drikker for meget. Det gælder også, hvis du er frustreret over, at du har lyst til alkohol og samtidig overskrider aftaler med dig selv om at reducere dit indtag.

Mange med et alkoholproblem er bekymrede for, at deres omgivelser vil opdage, at de drikker mere end et glas vin eller to. Måske kan du nikke genkendende til at lyve om eller ’pynte på’ dit forbrug eller gemme flaskerne? Måske oplever du, at du hurtigt går i forsvarsposition eller finder på undskyldninger? Det kan være tegn på, at du har et problem, som du skal tage alvorligt.
 

4. Du slækker på sunde vaner

Livsstil og alkoholforbrug hænger ofte sammen. Et for stort indtag af alkohol kan føre andre usunde vaner med sig. Det kan nemlig betyde, at du nedprioriterer andre områder, der er afgørende for din sundhed som mad, motion og søvn.

Et større alkoholforbrug kan gøre det svært at få spist og i det hele taget overholde at spise tre gange dagligt. Din søvn kan blive forringet, og du kan føle dig uoplagt. Du har måske svært ved at passe dit arbejde og oplever, at du har mindre overskud i alt, hvad du foretager dig. 

Derfor bør du overveje, hvordan du egentlig har det. Hvis du kan genkende nogle af de nævnte scenarier, kan det betyde, at du har et problem med alkohol.
 

5. Du føler, at alkohol har taget styringen

Føler du, at du har svært ved at bevare overblikket i dit liv, og har du måske sværere ved at holde styr på en almindelig hverdag, end du plejer? 

Mange med et alkoholproblem oplever, at det bliver svært at passe et arbejde og leve op til det, der kræves, og som de tidligere har kunnet klare – og som kollegerne kan administrere. Måske resulterer det i, at du tager flere sygedage for at komme ovenpå og blot kommer mere bagud. 

Som regel har det også at gøre med, at ens hukommelse bliver dårlig på grund af alkohol. Alkohol forringer nemlig både din fysiske og mentale form. Hvis det er noget, du kan genkende, kan det betyde, at alkoholen har overtaget kontrollen i dit liv. Det betyder dog ikke, at det skal være på denne måde – der er nemlig professionel hjælp at hente.

 Mød Skanderborg Rusmiddelcenter. Der er masser af professionel hjælp og støtte at hente hos os - og det er gratis.

 Prøv alkoholtesten, der kan være med til at afklare, om dit forbrug af alkohol er et problem

Kontakt os og få gratis rådgivning. Ring på 87 94 75 80

Du kan også indtaste dit telefonnummer, så ringer vi dig op