Nu håndterer Rene udfordringer i livet uden at dulme med alkohol

I mange år tacklede 44-årige Rene Andersen fra Skanderborg sine følelser med alkohol, for sådan havde han set andre mænd gøre, siden han var barn. Men det er muligt at bryde mønstret. Første skridt er at bede om hjælp, lyder det fra Rene, der selv fik hjælpen her i Skanderborg Rusmiddelcenter.

Selvom Rene Andersen på et tidspunkt drak omkring 60 genstande om ugen, tænkte han ikke dengang, at han havde et alkoholproblem. 

Han havde fra en ung alder set, at man kunne bruge alkohol til at klare svære situationer i livet, og han havde selv valgt samme løsning i stedet for at tage fat i problemerne, der lå til grund for hans alkoholforbrug.

I efteråret 2022 blev han for anden gang sygemeldt med arbejdsrelateret stress, depression og angst, og det var her, at en læge spurgte ind til hans forhold til alkohol på baggrund af en blodprøve, der viste et højt levertal. 

- Jeg tænkte ikke selv, jeg havde et problem. Jeg så det ikke selv. Måske havde jeg taget et glas ekstra rødvin i en periode op til. Men ellers havde jeg ikke tænkt videre over det.

Dulmede med alkohol

Når Rene tænker tilbage, eskalerede hans alkoholforbrug for alvor, da han første gang blev sygemeldt med arbejdsrelateret stress i 2020 og endte med at bruge alkohol som en form for selvmedicinering.

- Alkoholen udviskede effekten af den antidepressive medicin, og så skulle jeg have mere alkohol for at dulme. Det er i hvert fald de mønstre, der nok har været, når jeg nu kigger tilbage. Det blev brugt til at lindre og dulme, som trøst og bonus. Men det var fuldstændig uhensigtsmæssigt.

Fik hurtigt en tid til samtale

Lægen, der to år senere reagerede på det høje levertal, gav Rene nummeret til Skanderborg Rusmiddelcenter og sagde, han kunne ringe og få en uforpligtende snak. Rene ringede til os med det samme og fik en aftale nogle dage efter.

- Det var godt for mig, at det skete så hurtigt. Ellers er jeg ikke sikker på, jeg var trådt ind ad døren. Og allerede ved første samtale gik det op for mig, at jeg havde et problem, som kunne ende i et reelt misbrug, hvis jeg ikke gjorde op med de mønstre, der var. Når vi talte mit ugentlige forbrug sammen, kunne jeg se, at der nok var noget, der var forkert.

Nødt til at tale om de svære ting

Rene startede i et behandlingsforløb og fandt hurtigt ud af, hvorfor alkohol var blevet så stor en del af hans liv:

- Det er gået op for mig, at alkohol var den måde, jeg tacklede svære situationer i mit liv på. Før jeg egentlig fandt ud af, hvad der lå til grund for det. Tit nød jeg det heller ikke. Jeg bildte mig selv ind, at det var et behov, siger Rene og forsætter: 

- I behandlingen fik jeg afdækket mine mønstre og gravet ned i, hvorfor jeg tyede til alkohol. For mig handlede det om at erkende, at der ligger noget dybere, som man er nødt til at grave i, men som det er forbandet svært at åbne op for. 

Tidligere havde Rene primært åbnet op om de svære ting, når han var påvirket af alkohol, og det resulterede i, at han dagen efter ikke kunne huske de samtaler, han havde haft. Derfor forblev problemerne de samme.

- Det blev ikke håndteret, det der egentlig gjorde ondt indvendigt. Det blev udvasket af alkoholen, fortæller Rene.

- Allerede ved første samtale gik det op for mig, at jeg havde et problem, som kunne ende i et reelt misbrug, hvis jeg ikke gjorde op med nogle mønstre. Når vi talte mit ugentlige forbrug sammen, kunne jeg godt se, at der nok var noget, der var forkert.

— Rene Andersen

Det er okay at bede om hjælp - også som mand

Rene ville gerne lære at håndtere sine følelser uden alkohol, og lige netop dét fik han hjælp til i behandlingen.

- Det kan godt være, man er vokset op med, at det er sådan, vi som mænd klarer tingene. Men det er muligt at bryde det mønster. Det er ikke et tabu. Det er et stort skridt, og det er svært, men man kan godt. Det er okay at række hånden ud og bede om den hjælp, fordi der er mange, der gerne vil hjælpe. 

For Rene står det klart, at der generelt kan være et problem for mænd og alkohol:

- Vi mænd er dårlige til at tale om følelser og det, der gør ondt. Og vi har fået skjult det så dybt inde i os, at vi måske næsten ikke ved, hvad det drejer sig om. Det man tror, der gør noget godt for en som fx alkohol, er måske ikke det rette at gøre, hvis man ikke får fundet ind til kernen af problemet.

Kontrol over alkoholforbruget

I dag beskriver Rene sit forhold til alkohol som fornuftigt. De sidste 18 måneder har han en enkelt gang drukket at par glas vin – ellers foretrækker han en sodavand eller et alkoholfrit alternativ. 

- For at jeg kan være 100 procent på og have noget positivt at byde ind med mig, så skal jeg ikke have alkohol som en dæmper. Så er det ikke mig, der er der. Jeg er ikke mig selv, hvis jeg indtager alkohol som før.

I dag er Rene et sted, hvor han føler, han kan byde ind med noget godt og hjælpe andre. Han er derfor blevet gruppeleder for en selvhjælpsgruppe for mænd, der står midt i en livskrise og ikke rigtig kan komme videre. 

Han har fundet nye værdier i sit liv, og selvom der til tider har skullet træffes nogle svære valg, han det åbnet døre til nye retninger i såvel arbejdsliv som privat.

Rene er i dag raskmeldt og tilbage på arbejdsmarkedet i en fuldtidsstilling. 

Hvad er alkoholbehandling, og hvordan foregår det?

Læs mere om det her

- Vi mænd er dårlige til at tale om følelser og det, der gør ondt. Vi dulmer måske med alkohol og så bliver problemerne ved med at være der. Men det er muligt at bryde det mønster og få det godt. Det er okay at række hånden ud og bede om den hjælp.

— Rene Andersen


Rene Andersen i samtale med Majbrit, som har været fast behandler igennem hans forløb i Skanderborg Rusmiddelcenter.

Et behandlingsforløb starter med en uforpligtende, rådgivende samtale med en erfaren behandler. Hvis der er behov for behandling, så bliver man indskrevet i et behandlingstilbud, der passer til den situation, man står i. 

Behandlingen virker. I Skanderborg Rusmiddelcenter gennemfører de fleste deres alkoholbehandling med positiv effekt og kommer godt videre i livet.  

Læs også om Torben, som har fået behandling i Skanderborg Rusmiddelcenter: 

Torben fik hjælp i Skanderborg Rusmiddelcenter: Hun greb mig heldigvis den torsdag formiddag,

Overvejer du at ændre dine alkoholvaner?

Ring til os på 87 94 75 80 – og få en uforpligtende samtale

Artiklen om Rene Andersen er udarbejdet i samarbejde med Alkohol & Samfund, der bl.a. driver Alkolinjen.