"Møderne i pårørendegruppen er noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv"

At møde andre i samme situation som mig selv og få en forståelse af, hvordan min ægtefælles misbrug påvirker mig og min familie - det har i den grad hjulpet mig til at håndtere en hverdag, der ofte kan være meget svær.

Det fortæller en af deltagerne i vores pårørendegruppe, som er et gratis tilbud til alle pårørende.

I løbet af et par måneder mødes gruppen hver 14. dag og bliver ført igennem en række temaer af en vores erfarne behandlere. 

Mange oplever, at det giver både lettelse genkendelse og fornyet energi at få talt om misbruget og få konkrete redskaber til at tackle udfordringer i hverdagen. 

Hvad har deltagerne på det seneste forløb fået ud af det?: 

Jeg har et familiemedlem, der er alkoholiker. Vedkommende drikker sig hver 4.-5. måned sanseløst beruset og beklager, undskylder og forsikrer bagefter os alle om, at det skal ikke ske igen.

Det har skabt en magtesløshed i familien: Ingen ved, hvordan vi skal tackle det, og samtidigt er det noget, der helst ikke skal tales for meget om, fordi det påvirker alle.

Jeg har fulgt et forløb i pårørendegruppen, og det gav mig en helt anden forståelse for, hvad det er for nogle mekanismer, der er i spil, både i forhold til alkoholikeren og internt i familien.

Jeg føler mig langt bedre rustet til at gå ind i situationen næste gang, den opstår.

- Mand, deltager i pårørendegruppe vinter 2022-2023

 

Som pårørende til en misbruger er møderne i pårørendegruppen noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv.

At møde andre i samme situation som en selv og få en forståelse af, hvordan min ægtefælles misbrug påvirker mig og min familie har i den grad hjulpet mig til at håndtere en hverdag, der ofte kan være meget svær.

Det har været et fantastisk forløb, hvor jeg har mødt mennesker med samme følelser, afmagt frustration og sorg. Man lærer, at det er okay at sige fra og blot være til. 

- Anonym, deltager i pårørendegruppe vinter 2022-2023

Det var godt at snakke med andre, der har forståelse for samme problemer og dilemmaer som mig - og som kender til den følelse, man har indeni.

- Ægtefælle, deltager i pårørendegruppe vinter 2022-2023

Jeg havde brug for nogle af tale med. Nogle der stod i samme situation som mig. I pårørendegruppen har jeg lært, at jeg ikke står alene. Jeg har lært, at jeg skal tænke på mine egne behov og ikke hans. Det er ham, der har et problem. Ikke mig.... Gør endelig brug af muligheden for at mødes med andre i samme situation som dig.

- Anonym, deltager i pårørendegruppe vinter 2022-2023

Du kan ikke løse en misbrugers problemer, og du kan ikke stoppe misbruget. Du kan hjælpe og støtte, men i den sidste ende er det misbrugeren selv, der har ansvaret.

Det er blevet sagt igen og igen i pårørendegruppen, og i begyndelsen ville jeg ikke tro det. Hvis jeg bare gjorde det eller det, så ville min ægtefælle stoppe med at drikke.

Efterhånden fyldte det alt i min hverdag, og det tog al min tid og energi. Men ved at møde andre i min situation i pårørendegruppen indså jeg, at jeg ikke kan tage det ansvar på mig.

- Anonym, deltager i pårørendegruppe vinter 2022-2023

 

Er du pårørende?

- og har du lyst til at høre mere om pårørendegruppen og vores tilbud til dig, som er pårørende?

Så du velkommen til at ringe til Heidi på 24 76 58 03. Heidi er behandler og står for forløbet i pårørendegruppen.

Du kan også læse lidt om pårørendegruppen og vores andre tilbud til pårørende her: 

 Pårørende - tæt på én, der drikker meget, ryger hash eller tager stoffer 

Er du i tvivl, om der et rusmiddelproblem hos én, du kender? Eller usikker på, hvordan du skal tage hul på snakken? Så kan du altid ringe til os og få rådgivning. Ring på 87 94 75 80.

Vores tilbud er gratis og for alle pårørende - uanset om personen med rusmiddelproblemet er indskrevet i behandling.